M&O Paris 2018 - What's new?

— 25 / 01 / 2018

Altijd een beetje vakantiegevoel als je 's morgensvroeg vertrekt richting Maison et Objet te Parijs. Heel wat kilometers voor de boeg gekoppeld aan een zoektocht naar nieuwigheden, maar die nemen we er graag bij want we hebben een overnachting in het centrum gekoppeld aan het beursbezoek.

Na een deugddoend koffietje en croissantje halverwege duiken de eerste borden voor afrit M&O op. Aangekomen op de parking en een staanplaatsje bemachtigd op de bus valt het jaar na jaar op dat de beursbezoekers in Parijs er toch altijd vlekkeloos gestyled uitzien. Men komt er precies gekleed en perfect opgemaakt uit de kleerkast... een blik naar mijn eigen reflectie in het raam stelt me toch gerust, het had erger kunnen zijn, de vermoeide ogen nemen we er graag bij.

Mooie standen rijzen op, de één groter dan de andere, de één mooier dan de andere, kortom vollenbak voer voor mijn honger naar nieuwe stijlen en trends. Maar wat mij na een tijdje opvalt is dat er eigenlijk weinig nieuwigheden te bespeuren valt. Ik zie niets dat ik nog niet gezien heb. Geen wauw-factor in overload.... Spijtig.

Met open geest blijf ik de beurs toch verder afschuimen en kan ik concluderen dat eigenlijk alles kan en alles mag. Gelijk welke stijl, gelijk welke kleur... Go for it, er is wel iets dat past. Hoe dan ook kan ik stellen dat de interieurstijlen in de beurs toch opgesplitst zijn in een viertal grote lijnen.

1) Groen, groen en nog eens groen!! Laat je interieur leiden door de natuur. Bedelf je woonkamer met planten van alle soorten en maten. Maar, wees hier creatief mee... Het gaat niet zozeer om de plant maar de manier waarop je ze integreert in je leefruimte waar je het verschil maakt. daarbij hoort nog eens de combinatie van een behang met tropisch motief en natuurlijke meubelen vervaardigd uit rotan en andere onbehandelde houtsooren. Duurzaamheid en ecologie nemen hier het voortouw!

2) Retro prints van de jaren '70 met rijke fluwelen maken ook dit jaar opnieuw een statement. Ongeacht jouw voorkeur van favoriete retroprint aan de muur kan je eigenlijk geen fouten maken met de keuze van kleuren in je meubelstukken. Is het nu fluweel groen in al zijn facetten, oranje, alle blauwsoorten of zelfs de krachtige primaire kleuren. No mistakes can be made. Toen ik me afvroeg hoe dit eigenlijk kon kwam ik plots tot de conclusie dat hier het materiaal is die de lijn trekt. Het fluweel.

3) Noem het Boudoir, Glamour Chic of Japanophilisme... Black & Gold blijft het doen! Al sinds 2015 siert goud de interieurtrends en zullen dit nog een tijdje blijven doen. Niet alleen zien we goud in combinatie met zwart, maar kan dit met alle interieurkleuren toegepast worden.  Goud. Kostbaar. Precious.... waarbij 'precious' staat voor dat wat zeldzaam en uniek is. Het onderstreept de terugkeer van de decoratieve kunsten, en ook weer die van luxe en overvloed. De opkomst en blijvende trend van goud past ook in de bredere context van wederopleving van traditionele uitingen van luxe en weelde en de voorruitgang in de maatschappij.

4) Last but not least... ik noem het Eclectic Orange met een vleugje safari! Of het nu de muur is of je primaire meubelstuk, oranje is hier de baas. De perfecte combinatie voor wie houdt van oosterse invloeden in zijn interieur. Krachtige deco items, of sprekende beelden aan de muur, met een vleugje oranje warmt gans je leefwereld extra op. Op dit moment voel ik me persoonlijk het meest aangetrokken door deze stijl omdat je het zowel krachtig als subtiel kan integreren.

Ongeacht de voorkeur die je hebt wat je interieur betreft en naast de stijlen die ik hierboven besproken heb blijft een neutrale leefruimte met kleuraccenten volgens het seizoen het ook steeds doen. Dus geen paniek, je maakt nog steeds je eigen interieurstijl door wie je bent.

Maar ik ben toch benieuwd te horen welke stijl jij het leukste vindt!